„Mă încearcă o oarecare emoție să mă aflu în această sală”, a spus Dan Mihalache la începutul audierilor.
El le-a explicat parlamentarilor din Comisiile reunite că mandatul său la Londra se va axa pe trei direcții: aprofundarea componentei economice a Parteneriatului Strategic, comunitatea de români din Marea Britanie și poziționarea față de referendumul pe tema ieșirii din Uniunea Europeană.
Mihalache a spus că Parteneriatul Strategic funcționează „excelent” pe dimensiunea politică, cea de strategie militară și cea care ține de serviciile de informații. De asemenea, România și Marea Britanie au poziții comune din acest punct de vedere și în ceea ce privește vecinătatea estică, iar componenta politică rămâne esențială, a subliniat el.
„Putem în acest mandat să updatăm zona de Parteneriat strategic din perspectivă economică. 2015 a fost un an bun din punctul de vedere al relațiilor bilaterale, schimburile comerciale au crescut, este un spațiu de extindere pe care un ambasador în Marea Britanie trebuie să-l valorifice”, a mai precizat Mihalache la audieri.
De asemenea, consilierul prezidențial a subliniat că o „temă de mandat importantă” este comunitatea de români care trăiesc în Marea Britanie – 170.000 de persoane înregistrate, însă numărul acestora este mult mai mare. „După 11 ianuarie 2014 a fost o creștere a comunității pe fondul schimbării fluxurilor de migrație din Spania și Italia către Marea Britanie”, a adăugat el.
Totodată, o parte importantă a mandatului său va consta în îmbunătățirea serviciilor consulare, în special prin operaționalizarea Consulatului din Manchester, care constituie o prioritate pentru că se va ridica presiunea care există în momentul de față asupra serviciilor consulare de la Londra, a mai spus Mihalache, subliniind că este necesar sprijinul ministerului de Externe.
Dan Mihalache a mai adăugat că o treia componentă importantă a mandatului său va fi urmărirea pozițioării față de „cel mai controversat eveniment din Regatul Unit”, adică referendumul pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Este dificil să facem evaluări, vom trăi o epocă interesantă”, a conchis Mihalache.
Dan Mihalache (Londra) a fost numit consilier prezidențial în decembrie 2014, anterior, în perioada mai-noiembrie 2012, fiind secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost demis de premierul de atunci, Victor Ponta, din cauza unor declarații controversate. De asemenea, Dan Mihalache a fost secretar general adjunct, șef al Departamanetului de Analiză Politică și Comunicare al PNL și a coordonat campania electorală pentru președintele Klaus Iohannis. Mihalache a coordonat și campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu în 2009. A fost deputat PSD în Parlamentul României în legislatura 2004 – 2008. De asemenea, Dan Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase în perioada 2001 – 2004. Dan Mihalache este lector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, specializat în marketing politic. Este absolvent al Facultății de Drept, Universitatea București 1994 și doctor în Științe Politice, SNSPA. A absolvit, de asemenea, cursurile Colegiului Național de Apărare.
Fost consilier al lui Adrian Năstase și a lui Crin Antonescu, secretar general adjunct al Guvernului Ponta, Dan Mihalache este un personaj controversat, el ajungând în centrul unui scandal cu implicații diplomatice ca urmare a declarației că dacă parteneriatul strategic cu SUA depinde de Agenția Națională de Integritate – care a stabilit că în perioada 10 mai – 8 iunie 2012 a fost în incompatibilitate – atunci „mai bine fără”, pentru că îl ”lasă rece”.
Dan Mihalache a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe președintele Klaus Iohannis în Serbia, la jumătatea lunii iulie 2015. Ulterior în presă au apărut fotografii în care Dan Mihalache apare dormind în timpul întâlnirii cu delegația sârbă.
Recent, consilierul prezidențial a declarat, la o dezbatere despre România în contextul euroatlantic regional, că nu trebuie ”să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație” este politica externă a țării noastre. „Nu cred că trebuie să ne autoflagelăm și să ne explicăm între noi fără să ne întrebe nimeni cât de slabă și lipsită de imaginație e politica externă a României pentru că există și asemenea tentații a unor actori politici, a unor analiști politici sau a unor comentatori. Până la urmă, riscăm să părem noi înșine, iertați-mi cuvântul neacademic, mai proști decât suntem”, a susținut Dan Mihalache.